Filmning med monopod på kajak

Posted by on 2012-07-03 in Bakom kulisserna | 0 comments

Filmning med monopod på kajak

I flera av avsnitten i Turbulens finns det klipp som är filmade bakifrån paddlaren, snett ovanifrån. Denna intressanta vinkel åstadkoms genom att vi använder en monopod utvecklad av Uffe Nutti specifikt för att fästas på kajaker. På monopoden fäster vi en liten vattentät GoPro-kamera. Uffe är själv forspaddlare och driver sajten creeking.se där detta stativ finns att köpa i hans webbshop.

Personligen måste jag säga att jag tycker att perspektivet man får från stativet är överlägset mycket intressantare än film tagen med en vanlig hjälmkamera. Med kameran monterad på hjälmen ser man inte paddlaren alls och det ger inte alls samma känsla som med motivet där man kan se hur paddlarens kropp rör sig och hur man reagerar på vågor och det som händer runtomkring.

Det ska dock nämnas att stativet är mycket lättare att fästa på forskajaker än på havskajaker, eftersom havskajakerna ofta är så smala i bakänden där handtaget sitter i jämförelse med de breda knubbiga forskajakerna. P&H Delphin har dock ett väldigt platt bakdäck och var den kajak som Uffes stativ passade bäst på av dem vi provade med. Där gick det att skruva fast ordentligt. Det finns dock olika sätt att fästa stativet och här går det säkert att experimentera sig fram med olika sätt beroende på vilken kajak man använder.

Här står Daniel och monterar kameran inför lite actionpaddling med havskajaker i Vindelälven.
(Foto: Åsa Pettersson)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>